Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Τι αλλάζει η κυβέρνηση στη στρατιωτική θητεία

Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε για τις αλλαγές σε στρατό και θητεία.

«Παίρνουμε μέτρα για να κάνουμε την περίοδο της θητείας πιο αξιοποιήσιμη από τους στρατευμένους νέους. Δεν είμαστε σε θέση ακόμη, για οικονομικούς κυρίως λόγους, να μειώσουμε τη θητεία. Ωστόσο μπορούμε να τη κάνουμε Ωφέλιμη. Να σταματήσει να είναι χάσιμο χρόνου και αγγαρεία. Με το πρόγραμμα Ωφέλιμη Θητεία, οι γιατροί μπορούν πια να κάνουν το αγροτικό τους μέσα στη θητεία τους. Και οι δικηγόροι και μηχανικοί να προσφέρουν έργο στον στρατό που θα πιστοποιείται ως προϋπηρεσία. Ήδη στο ναυτικό δίνεται η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος ECDL, και προσεχώς αυτό θα υπάρχει σε όλα τα σώματα. Επίσης, για μια σειρά από τεχνικά επαγγέλματα θα υπάρχει εκπαίδευση και πιστοποίηση μέσα στον στρατό. Ακόμη, οργανώνουμε και εδώ την αξιοποίηση των νέων επιστημόνων μας, στην Αμυντική Βιομηχανία της χώρας.

Δεν μένουμε, όμως, μόνο σε αυτά. Προωθούμε σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της στράτευσης και στα δικαιώματα που συνεπάγεται. Οι αξιωματικοί του στρατού, ακόμη και οι νεότεροι και πιο χαμηλόβαθμοι, μπορούν πλέον να συνδικαλίζονται σε επίπεδο περιφερειακών ενώσεων για ζητήματα μέριμνας. Ενάντια σε συντηρητικές αντιλήψεις και στερεότυπα για τον στρατό, δημιουργήσαμε γραμμή υποστήριξης, όπου ανωνύμως μπορεί ένας οπλίτης να καλέσει και να λάβει ψυχολογική υποστήριξη αν οι συνθήκες της θητείας του τον πιέζουν. Ακόμη, αλλάζουμε το πλαίσιο για τον τόπο που θα υπηρετεί ο κάθε οπλίτης. Ώστε να αντικειμενοποιήσουμε την επιλογή και να βάλουμε τέλος στα ρουσφέτια. Έναν μήνα πριν την στράτευσή του ο υποψήφιος οπλίτης θα μαθαίνει το στρατόπεδο στο οποίο θα πάει μετά από τον πρώτο μήνα της θητείας του, το οποίο θα έχει οριστεί με αντικειμενικά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.


Διαχειριζόμαστε, όμως, διαφορετικά και το ζήτημα της ανυποταξίας. Η θητεία παραμένει μια υποχρέωση, με όρους ισότητας, για όλους τους έλληνες. Ωστόσο όσοι για διάφορους αντικειμενικούς λόγους, δεν καταφέρουν να την εκπληρώσουν, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες. Ήδη, έχουμε μειώσει τον χρόνο που πρέπει να υπηρετήσει κανείς πριν εξαγοράσει τη θητεία του όταν φτάσει τα 33 του χρόνια στις 20 μέρες, ενώ πριν ήταν 40 μέρες στα 35. Όσοι επιμένουν να είναι ανυπότακτοι, πληρώνουν μεν το πρόστιμο των 6.000 ευρώ, αλλά άπαξ. Σταματάει έτσι η εκδικητική πρακτική του να τιμωρείται κανείς με απανωτά πρόστιμα και τεράστια ποσά για το ίδιο παράπτωμα. Τέλος, δίνουμε την δυνατότητα πραγματοποίησης εναλλακτικής θητείας και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και σχεδιάζουμε την μείωση της διάρκειάς της, ώστε να μην έχει τιμωρητικό, αλλά κοινωφελή χαρακτήρα. Και κάπου εδώ οφείλουμε να μιλήσουμε για την μεγάλη συμβολή του στρατού στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Γιατί ήταν τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας, αυτά που με τεράστια επάρκεια έστησαν κέντρα υποδοχής. Και είναι πολλοί δημοκρατικοί και ανθρωπιστές αξιωματικοί αυτοί που διευθύνουν ακόμη τις ενέργειες και συμβάλουν στην συνύπαρξη των τοπικών κοινωνιών με τους πρόσφυγες που φιλοξενούν. Και αυτό το πρόσωπο του στρατού, ένα πρόσωπο σύγχρονο και δημοκρατικό, είναι το πρόσωπο που επιθυμούμε και αξίζει να το επικροτούμε όταν το βλέπουμε».
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου