Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Δημιουργία 500.000 θέσεων στον τομέα της πληροφορικής την επόμενη δεκαετία

Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Στη δυνατότητα δημιουργίας 500.000 θέσεων εργασίας στις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη δεκαετία αναφέρεται μελέτη του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Επαγγελματιών Ενώσεων Πληροφορικής η οποία εκπονήθηκε με την υποστήριξη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του ALBA και της HePIS και παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί το ανθρώπινο δυναμικό της και την προνομιακή της γεωγραφική θέση και να αντλήσει σημαντικές επενδύσεις στις ΤΠΕ, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην αγορά εργασίας της Ευρώπης και λύνοντας έτσι εν πολλοίς το πρόβλημα της ανεργίας των νέων.

Ειδικότερα, βάσει των εκτιμήσεων της Κομισιόν περί κενού 800.000 θέσεων εργασίας σε Πληροφορική και νέες τεχνολογίες πανευρωπαϊκά, η μελέτη εισηγείται ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας να δημιουργήσει μισό εκατ. δουλειές έως το 2025.

Η μελέτη σημειώνει ότι οι κενές θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να καλυφθούν από νέους εργαζόμενους που διαμένουν στην Ελλάδα:

– Είτε μέσω της ίδρυσης στην Ελλάδα υποκαταστημάτων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπως το παράδειγμα μεγάλων πολυεθνικών που ιδρύουν κέντρα τεχνολογικής υποστήριξης στην Ελλάδα, κατά το παράδειγμα της Accenture

– Είτε μέσω παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και ανάπτυξης εφαρμογών από ελληνικές εταιρίες σε ξένες, με βάση το μοντέλο του outsourcing


– Είτε μέσω εργασίας από απόσταση, ιδιαίτερα στο χώρο της ανάπτυξης εφαρμογών.

“Παρότι την στρατηγική αυτή για κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει αυτόν τον ρόλο, καθώς έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη” αναφέρεται σχετικά.

Και αυτό διότι η χώρα μας διαθέτει μια μεγάλη “δεξαμενή” ανέργων εκ των οποίων περίπου 650.000 είναι νέοι ηλικίας κάτω των 35 ετών. “Θέτοντας έναν τέτοιο εθνικό στόχο, θα μπορούσε η μεγάλη πλειοψηφία όσων φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να αναπτύσσει τις σχετικές δεξιότητες, ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του νέου ψηφιακού περιβάλλοντος” σημειώνεται.

Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων στους νέους ξεκινά από την εκμάθηση του προγραμματισμού, αλλά και ως βασική γνώση που αποτελεί θεμέλιο για την καινοτομία, την επιχειρηματική αντίληψη και την επικοινωνία στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, συνεχίζει. “Επιπλέον, η παρουσία πολλών προγραμματιστών στην αγορά θα λειτουργήσει ως μαγνήτης για άμεσες ξένες επενδύσεις σε κέντρα ανάπτυξης λογισμικού” αναφέρεται.

“Οι δράσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη των γνώσεων και ψηφιακών δεξιοτήτων με στόχο την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας δεν βασίζονται τόσο σε οικονομικούς πόρους όσο σε παρεμβάσεις στο χώρο της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας” εξηγεί η μελέτη.






aftodioikisi.gr

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου