Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Καθαρό εισόδημα έως και 2.500 ευρώ ανά στρέμμα

Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015



Καθαρό εισόδημα έως και 2.500 ευρώ ανά στρέμμα υπόσχεται στους παραγωγούς η καλλιέργεια της πιπεριάς Φλωρίνης. Σταθερά ανοδικές τάσεις στη ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού
Σε πολλά υποσχόμενη ενασχόληση στον αγροτικό τομέα εξελίσσεται η καλλιέργεια της πιπεριάς Φλωρίνης, που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, γνωρίζει μεγάλη ζήτηση και υπόσχεται μεγάλες αποδόσεις.

Το κόστος εγκατάστασης και καλλιέργειας για τις πιπεριές Φλωρίνης φτάνει τα 1.000-1.200 ευρώ το στρέμμα, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά τη συγκομιδή των καρπών που γίνεται με τα χέρια 
Το κόστος εγκατάστασης και καλλιέργειας για τις πιπεριές Φλωρίνης φτάνει τα 1.000-1.200 ευρώ το στρέμμα, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά τη συγκομιδή των καρπών που γίνεται με τα χέρια
Η πιπεριά, πέραν του ότι αποτελεί προϊόν που μπορεί να αποκτήσει εξαγωγικό προσανατολισμό λόγω της σταθερά ανοδικής τάσης στη ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού, αναπτύσσεται και στην ελληνική αγορά.


Στην Ελλάδα οι πιπεριές καλλιεργούνται κυρίως υπαίθρια, ενώ το 10% περίπου της καλλιέργειας καλλιεργείται σε θερμοκήπια. Σημαντικότερες χώρες παραγωγοί στην ΕΕ είναι η Ισπανία και η Ιταλία.
Οπως αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος, οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί της πιπεριάς Φλωρίνης είναι γύρω στα 1,2-1,5 ευρώ το κιλό και οι αποδόσεις της φθάνουν τα 3.000 - 4.000 κιλά το στρέμμα. Το κόστος εγκατάστασης και καλλιέργειας μπορεί να είναι 1.000-1.200 ευρώ το στρέμμα, με το μεγαλύτερο μέρος του κόστους καλλιέργειας να αφορά τη συγκομιδή των καρπών που γίνεται με τα χέρια. Η καλλιέργεια μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα 2.000-2.500 ευρώ το στρέμμα.
Η πιπεριά Φλωρίνης είναι μία ποικιλία που αντέχει στην ξηρασία αλλά και στο ψύχος.
Η ποικιλία αυτή είναι αρκετά παραγωγική, ζωηρή με ορθόκλαδη ανάπτυξη και η οποία χαρακτηρίζεται από σχετική ανθεκτικότητα στις ασθένειες.
Ο καρπός της είναι πεπλατυσμένος, επιμήκης, κωνικού σχήματος. Το μήκος του φθάνει τα 12-15 εκατοστά και το πλάτος του τα 5-6 εκατοστά. Τα τοιχώματα των καρπών της είναι παχιά.
Η ποικιλία αυτή χαρακτηρίζεται από το έντονο κόκκινο χρώμα των καρπών της κατά την πλήρη ωρίμανση. Επίσης η εξωτερική επιφάνειά τους είναι λεία και γυαλιστερή.
Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπορά σε σπορεία σε ατομικά γλαστράκια και στη συνέχεια γίνεται μεταφύτευση των φυταρίων στην τελική τους θέση όταν τα φυτάρια αποκτήσουν 3-4 φύλλα. Για την παραγωγή φυτών που θα καλύψουν την επιφάνεια ενός στρέμματος απαιτούνται 30-40 γραμμάρια σπόρων, τα οποία σπέρνονται σε ένα σπορείο 10 m2. Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος κατά τη σπορά των σπόρων της πιπεριάς πρέπει να είναι 20-25οC.
Η πιπεριά μπορεί να καλλιεργηθεί σε έδαφος που μπορεί να είναι αμμώδες, αμμοπηλώδες ή πηλοαμμώδες. Θα πρέπει να έχει καλή στράγγιση, υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και pΗ 6-7.
Σε εδάφη που χαρακτηρίζονται από μεγάλη υγρασία ή αντίθετα είναι πολύ ξηρά, τότε το φυτό ρίχνει τα άνθη του.

Η λίπανση πρέπει να γίνεται με προσοχή στην καλλιέργεια αυτή, επειδή είναι φυτό που έχει μεγάλες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Η κοπριά πρέπει να χρησιμοποιείται στη λίπανση της πιπεριάς, σε ποσότητα 3-4 τόνους το στρέμμα.
Οι πιπεριές Φλωρίνης φυτεύονται αρχές Ιουνίου και η άνθισή τους αρχίζει μετά έναν μήνα, ενώ από τον Αύγουστο αρχίζουν να κοκκινίζουν. Η συγκομιδή τους εκτείνεται από τα μέσα Αυγούστου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Τα φυτά στο χωράφι φυτεύονται σε μονές ή διπλές σειρές.
Στις μονές γραμμές φυτεύσεως οι αποστάσεις είναι 60-70 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 30-50 εκατοστά μεταξύ των φυτών επάνω στη γραμμή φυτεύσεως. Στις διπλές γραμμές φυτεύσεως οι αποστάσεις είναι 40-50 εκατοστά μεταξύ των γραμμών κάθε διπλής σειράς και 30-50 εκατοστά μεταξύ των φυτών επάνω στη γραμμή φυτεύσεως. Το πλάτος των διαδρόμων είναι 80-100 εκατοστά. 

Οι πιπεριές Φλωρίνης αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών C, Α, Ε, Β6, ενώ χαρακτηρίζονται και από τη μικρή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες και την αντιοξειδωτική τους δράση λόγω της λουτεΐνης και του λυκοπενίου που περιέχουν.






ethnos.gr

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου