Δε χρειάζεται να ρισκάρεις ούτε να έχεις βιογραφικό διάννοιας για να καταφέρεις να προσληφθείς σε μια θέση.
Σε αρκετές περιπτώσεις τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ΄ότι φανταζόμαστε ενώ βασικό είναι να διορθώσεις μερικά λαθάκια. Κάποια τα έχουμε ήδη αναφέρει, άλλα όχι. Όπως και να έχει, γνωρίζοντάς τα έρχεσαι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία.
Δείτε 10 λάθη στην αναζήτηση εργασίας
Κάνεις αίτηση για κάθε θέση εργασίας
Μάθε να διαβάζεις μια αγγελία! Ένα από τα συχνότερα λάθη που κάνουμε είναι να στέλνουμε αβέρτα βιογραφικά χωρίς καν να διαβάσουμε τις απαιτήσεις της θέσης και την περιγραφή του αντικειμένου εργασίας. Γιατί να χάσεις χρόνο κι ενέργεια για μια δουλειά που δεν μπορείς να κάνεις ή δε σε ενδιαφέρει; Μην καταναλώνεις άσκοπα ενέργεια και χρόνο κι επικεντρώσου σε ένα στόχο.
Από τρόπους πώς πάμε;
Άλλη μια παγίδα για ν΄αποφύγεις είναι η ετικέτα που θα σου… κολλήσουν στη συνέντευξη. Δε θέλεις να κατηγορηθείς για ασυνέπεια, αγένεια ή ανάρμοστη συμπεριφορα και ντύσιμο. Φρόντισε να φτάσεις στην ώρα σου, να είσαι ντυμμένη επαγγελματικά και κομψά, να μιλάς με ευγένεια. Όλα τα παραπάνω μπορούν να κάνουν τη διαφορά, στα σίγουρα!
Δεν προσέχεις τα typos
Το έχουμε αναφέρει πολλάκις αλλά θα το επαναλάμβανουμε μέχρι να γίνει κατανοητό πως όλα έχουν σημασία σε ένα βιογραφικό. Μπορεί ένα μικρό ορθογραφικό λαθάκι απροσεξίας – ένα μικρό typos να σου φαντάζει ασήμαντο, δε ξέρεις όμως πώς θα φανεί στον εργοδότη ή όποιον εξετάσει το βιογραφικό σου σημείωμα. Ορθογραφικά που βγάζουν μάτι δεν κάνουν την καλύτερη εντύπωση, να το έχεις κατά νου! Λίγα μόλις λεπτά χρειάζονται για να “σκανάρεις” από την αρχή μέχρι το τέλος το βιογραφικό και να κάνεις τις απαραίτητες διορθώσεις. Μην παραλείπεις αυτό το βήμα, είναι βασικό, όσο ανούσιο κι αν σου φαίνεται.
Ξεκινάς με τις λάθος ερωτήσεις
Μισθός, ωράριο και διακοπές είναι ερωτήσεις που μπορείς μεν να κάνεις, όχι όμως από την αρχή. Αν ξεκινήσεις να ρωτάς για το πόσα θα παίρνεις, πόση άδεια θα έχεις και πόσα διαλείμματα μέσα στην ημέρα με το καλημέρα σας, μην περιμένεις και πολλά. Ο στόχος είναι να δώσεις την εντύπωση μιας υπεύθυνης κι εργατικής υπαλλήλου κι όχι μιας τεμπέλας που θέλει να πληρώνεται για να… κάθεται. Σωστά;
Δεν έχεις παρουσία στα social media
Είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου να μην έχεις προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, δυστυχώς όμως στην εποχή του Ίντερνετ και της πληροφορίας αυτό δεν λειτουργεί υπέρ σου. Δημιούργησε ένα επαγγελματικό προφίλ έτσι ώστε ο πιθανός εργοδότης να βρει κάθε πληροφορία που χρειάζεται με ένα μονο κλικ.
Προσοχη: Τα social media μπορούν και να σε κάψουν. Θυμήσου το παλαιότερο άρθρο μας “Κάνε το Facebook να δουλέψει για εσένα” και λάβε τα απαραίτητα μέτρα.
Έχεις Linkedln αλλά είναι… στάσιμο
‘Εφτιαξες LinkedIn, το εμπλούτισες και το άφησες στην τύχη του; Πόσο επαγγελματισμό δείχνει κάτι τέτοιο; Αντί να βγάλεις το επαγγελματικό σου προφίλ στη…σύνταξη, ξεκίνα να το εμπλουτίζεις συστηματικά. Αρκετοί εργοδότες ψάχνουν ικανό προσωπικό μέσα από τα επαγγελματικά κοινωνικά δίκτυα.
Πώς έχεις ντυθεί;
Παρά το γεγονός ότι πολλά διαφορετικά στιλ ντυσίματος μπορεί να είναι αποδεκτά στο χώρο εργασίας, ένα αρκετά “ιδαίτερο” ντύσιμο μπορεί να παρεξηγηθεί ή να μη δώσει τη σωστή εικόνα. Είτε πρόκειται για συνέντευξη εργασίας ή για απλό επαγγελματικό ραντεβού βεβαιώσου πως είσαι ντυμένη κατάλληλα. Υπάρχουν τρόποι για να βάλεις την προσωπική σου πινελιά στην εμφάνισή σου χωρίς να σκάσεις μύτη σαν… ουράνιο τόξο ή ροκ σταρ. Άλλωστε θυμήσου πως ανάλογα με τη θέση εργασίας, μειώνονται οι αυξάνονται οι απαιτήσεις ντυσίματος. Φανταχτδερό σκουλαρικάκι στη μύτη δεν αρμόζει για παράδειγμα σε μια δικηγόρο – τουλάχιστον κατά την παρουσία της στο δικαστήριο – ενώ δίνει στυλ σε μια στυλίστρια ή άλλο επάγγελμα του καλλιτεχνικού χώρου. Όλα έχουν να κάνουν με τη φύση της δουλειάς, οπότε φρόντισε το ντύσιμό σου να συνάδει με αυτήν.
Δεν ξέρεις πού πάνε τα τέσσερα;
Πηγαίνεις σε συνέντυεκη εργασίας ή επαγγλεματική παρουσίαση κι είσαι εντελώς στον κόσμο σου. Δεν έχεις μπει καν στη διαδικασία να ψάξεις και να μάθεις το αντικείμενο της εταιρείας; Μα είναι δυνατόν; Πώς θα μπορέσεις να φανείς αξιόπιστη αν δε γνωρίζεις που παν τα τέσσερα;
Μήπως έχεις υπερβολικές απαιτήσεις;
Μην κάνεις το λάθος να θεωρήσεις εαυτόν αναντικατάστατο και να συμπεριφερθείς με ύφος πολλών καρδηναλίων, τόσο σε πιθανή συνέντυξη εργασίας ή αν δουλεύεις ήδη σε εταιρεία μέσα στον εργασιακό χώρο. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι απλά μια ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από το: ουδείς αναντικατάστατος. Εννοείται πως θα διεκδικήσεις τις συνθήκες εργασίας και το μισθό που δικαιούσαι αλλά με επαγγελματισμό και φυσικά με ευγένεια.
Σταματάς να ψάχνεις
Έστειλες βιογραφικά, έψαξες δουλειά, πήγες σε αμέτρητες εργασιακές συνεντεύξεις αλλά… τζίφος. Ένα πρωί σηκώθηκες λοιπόν και το αποφάσισες: τέρμα η αναζήτηση. Κι όμως είναι το πιο μεγάλο λάθος που μπορείς να κάνεις. Τεράστιο λάθος η παραίτηση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου