Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

Αναδιοργάνωση στον ΟΑΕΔ – Τι αλλάζει στα προγράμματα για ανέργους – Οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

Την υλοποίηση προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ για την απορρόφηση στην αγορά εργασίας των ειδικών ομάδων άνεργων, οι οποίες απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό – όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι – προανήγγειλε η νέα διοικήτρια του Οργανισμού, Μαρία Καραμεσίνη.

Η κ. Καραμεσίνη, είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ειδίκευση στα θέματα αγοράς εργασίας και ο διορισμός της εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή ΔΕΚΟ, με την θετική γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού, ενώ «παρών» δήλωσε η ΝΔ και το ΚΚΕ και «λευκό» ψήφισε το ΠΑΣΟΚ.

Δεδομένου ότι – όπως ενημέρωσε η νέα διοικήτρια του ΟΑΕΔ – το 75% των άνεργων είναι μακροχρόνια άνεργοι, τα προγράμματα αυτά θα είναι στοχευμένα στις ιδιαιτερότητες της κάθε ομάδας αυτών. Επίσης, όπως εκτίμησε η κ. Καραμεσίνη και τα κοινωφελή προγράμματα εργασίας, τα οποία βγαίνουν στον αέρα σε 10 μέρες και αφορούν σε 54.000 άνεργους, θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα για μακροχρόνια άνεργους από 35 – 40 ετών και άνω, καθώς και για γυναίκες – μητέρες κ.α. Ταυτοχρόνως, θα υπάρξει ανασχεδιασμός των προγραμμάτων – π.χ. των προγραμμάτων βάουτσερ – με στόχευση την μεγαλύτερη ωφελιμότητά τους στους απευθείας αποδέκτες τους, που είναι οι άνεργοι.

Για «τρομακτικό πρόβλημα» έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας (για την καταπολέμηση της ανεργίας) Ράνια Αντωνοπούλου, επισημαίνοντας πως ακόμη και να υπάρξει ανάπτυξη και να πάνε όλα κατ’ ευχή σε ένα βάθος 5 -10 χρόνων ανεργία θα εξακολουθεί να υπάρχει. Αφού είπε πως από τους διαθέσιμους πόρους υπάρχει κατασπατάληση, τόνισε ότι ακόμη και αν όλα τα προγράμματα κατάρτισης λειτουργούσαν άψογα κι αν εκπαιδεύονταν όλοι με αρτιότητα, μετά δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας. «Έχουμε μπροστά μας Γολγοθά και πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνοπούλου.

Ακόμη, ως προτεραιότητά της η νέα διοικήτρια έθεσε την ενίσχυση των Υπηρεσιών Πρώτης Γραμμής (ΚΠΑ) και την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, με την αναθεώρηση του επιχειρησιακού μοντέλου, την αξιολόγηση δομών, την αναδιάταξη και ενίσχυση του προσωπικού (αφού χρειάζονται 4.670 άτομα και σήμερα υπάρχουν 3.600 εργαζόμενοι) την διαφορετική οργάνωση υπηρεσιών και την ευελιξία του Οργανισμού με την αυτοματοποίηση διαδικασιών και επέκταση και σε άλλες των υφιστάμενων διαδικασίες. Στόχος είναι να βελτιωθεί η διαχειριστική επάρκεια του Οργανισμού και η αποτελεσματικότητά του.


Σύμφωνα με την κα Καραμεσίνη, οι Σχολές του ΟΑΕΔ δεν θα μετεξελιχθούν σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, παρά θα παραμείνουν όπως ήταν και θα στηριχθούν, αλλά και θα επιστρέψουν οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα.

Αναφορικά με την πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, για την μεταφορά – επένδυση σε ρέπος των ταμειακών διαθέσιμων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών του κράτους, η κ. Καραμπεσίνη τάχθηκε υπέρ. Είπε πως θεωρεί προτιμότερο να τοκίζονται τα χρήματα αυτά με 2% σε ρέπος διάρκειας 5 και 17 ημερών από το να τοκίζονται με 0,5% σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Εάν και δήλωσε πως δεν γνωρίζει το ακριβές ύψος των ταμειακών διαθέσιμων του ΟΑΕΔ σε λογαριασμούς της Εθνικής Τράπεζας, αποσαφήνισε ότι άλλο είναι τα Ταμειακά Διαθέσιμα, για τα οποία γίνεται η επενδυτική αυτή πρόταση, και άλλο τα Αποθεματικά του Ταμείου του Οργανισμού. Σχετικώς με την επιφύλαξη που διατύπωσαν οι κοινωνικοί εταίροι στην πρόταση του αν. υπουργού Οικονομικών, η κ. Καραμεσίνη εκτίμησε ότι οφείλεται στην διστακτικότητά τους λόγω της εμπλοκής που υπήρξε για παλιότερες επενδύσεις (όπως τοξικά ομόλογα και ομόλογα που κουρεύτηκαν με το PSI).
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου