Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΦΕΚ 2377 από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 οι βιβλιοθήκες των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ενισχύονται με πρόσθετα διδακτικά συγγράμματα μέσω του πληροφοριακού συστήματος
"ΕΥΔΟΞΟΣ" και ταυτόχρονα υποχρεούνται να προβαίνουν σε μακροχρόνιο δανεισμό συγγραμμάτων από τον οποίο επωφελούνται, κατά προτεραιότητα, οι φοιτητές που δεν έχουν το δικαίωμα δωρεάν παραλαβής τους.
Επιπλέον, οι φοιτητές που παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη του δεύτερου πτυχίου έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στην ηλεκτρονική υπηρεσία "ΕΥΔΟΞΟΣ" και αξιοποιώντας το πρόγραμμα ανταλλαγής συγγραμμάτων να παραλαμβάνουν δωρεάν έντυπα διδακτικά συγγράμματα από συμφοιτητές τους. Παράλληλα, μέσω της ιστοσελίδας της υπηρεσίας "ΕΥΔΟΞΟΣ" είναι δυνατή η δωρεάν πρόσβαση όλων των φοιτητών σε περίπου 11.000 ξενόγλωσσα ηλεκτρονικά βιβλία.
Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών που παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη δεύτερου πτυχίου είναι δυνατόν να καλύπτονται και από τις παραδόσεις – σημειώσεις των μαθημάτων τις οποίες, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 37 του Ν.4009/2011, οι διδάσκοντες υποχρεούνται να αναρτούν στο διαδίκτυο.
Παράλληλα,. σύμφωνα με την παρ.5 του ανωτέρω άρθρου ο διδάσκων οφείλει να διανέμει σε κάθε μάθημα, με δαπάνες του οικείου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, αναλυτικό διάγραμμα μελέτης, το οποίο περιλαμβάνει διάρθρωση της ύλης του μαθήματος, σχετική βιβλιογραφία, άλλη τεκμηρίωση και συναφή τεκμηρίωση.
Για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των φοιτητών λειτουργεί επίσης το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων «e-class». Το «e-class» έχει σχεδιαστεί με προσανατολισμό την ενίσχυση της κλασικής διδασκαλίας, είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με την Ηλεκτρονική Υπηρεσία Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συγγραμμάτων "ΕΥΔΟΞΟΣ".
Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" έχει ξεκινήσει το έργο της δημιουργίας ελληνικών ψηφιακών συγγραμμάτων προσβάσιμων σε όλους τους φοιτητές. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της πιλοτικής φάσης του προγράμματος "Ελληνικά Ακαδημαϊκά Συγγράμματα και Βοηθήματα" εκδίδονται 600 τίτλοι ψηφιακών συγγραμμάτων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου