Μπορούν να αποδώσουν έως και 2.500 ευρώ ανά στρέμμα
«Χρυσές» αποδόσεις υπόσχονται πέντε καλλιέργειες που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και προσαρμόζονται πολύ καλά στο μεσογειακό κλίμα.
Οι αποδόσεις της στέβιας σε ξηρά φύλλα το πρώτο έτος είναι 150 κιλά και τα επόμενα δύο έτη φθάνουν τα 350-500 κιλά το έτος, με 3-4 συγκομιδές ανά έτος
Οι αποδόσεις της στέβιας σε ξηρά φύλλα το πρώτο έτος είναι 150 κιλά και τα επόμενα δύο έτη φθάνουν τα 350-500 κιλά το έτος, με 3-4 συγκομιδές ανά έτος
Οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» με τη συνδρομή του γεωπόνου Κάσσανδρου Γάτσιου επέλεξαν πέντε φυτά με ελκυστικές αποδόσεις και παρουσιάζουν τα μυστικά, τις αποδόσεις και τις ποικιλίες τους. Πρόκειται για καλλιέργειες της στέβιας, του γκότζι μπέρι, της αρώνιας, του σμέουρου και της ροδιάς που μπορούν υπό συνθήκες να αποδώσουν έως και 2.500 ευρώ ανά στρέμμα. Μάλιστα, οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη των καλλιεργειών αυτών, δίνοντας προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.
Η στέβια είναι ένα φυτό με μεγάλη προσαρμοστικότητα σε εδάφη που γνωρίζει μεγάλο ενδιαφέρον από τις βιομηχανίες μεταποίησης, το γκότζι μπέρι με διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση στην ελληνική αγορά, είναι ιδιαιτέρως ενθεκτικό φυτό με ελκυστικές αποδόσεις, η αρώνια που μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί σε όλους τους τύπους εδαφών, υπόσχεται μεγάλες αποδόσεις, η καλλιέργεια του σμέουρου με δεκαετή διάρκεια ζωής, αν και απαιτητική εμφανίζει τάσεις ανάπτυξης λόγω της υψηλής ζήτησης του προϊόντος, το δε γεγονός ότι η ροδιά έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στις περιοχές που ευδοκιμεί η ελιά, αποδεικνύει το πόσο πολύ προσαρμόζεται στο μεσογειακό κλίμα, αποδίδοντας ένα καλό εισόδημα ανάλογο της φήμης που έχει αποκτήσει ο χυμός ροδιού για τις ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η «χρυσοφόρα» στέβια
Το φυτό αυτό γνωρίζει σήμερα ένα τεράστιο ενδιαφέρον από τους ερευνητές, τους γεωργούς, τις μεγάλες εμπορικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες, αλλά και από τους καταναλωτές λόγω της μεγάλης του προσαρμοστικότητας σε μία ευρεία ποικιλία εδαφών και κλιμάτων και αφετέρου από τις διάφορες θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες που έχει.
Ελκυστικές αποδόσεις από πέντε καλλιέργιες
Οι ιδιότητες αυτές αφορούν τον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως εκείνων που πάσχουν από διαβήτη αλλά και τους υπέρβαρους.
Η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για φυσικές γλυκαντικές ουσίες που δεν έχουν θερμίδες, είναι το αποτέλεσμα της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών των καταναλωτών οι οποίοι διαρκώς γίνονται και πιο απαιτητικοί για τέτοιου είδους τροφές, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από το αυξημένο βάρος, αλλά και του διαβήτη.
Επίσης υπάρχει μεγάλη πολεμική για τις συνθετικές γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται. Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν φυσικά γλυκοζίδια, τα οποία έχουν γλυκιά γεύση αλλά δεν έχουν καθόλου θερμίδες. Το κυριότερο γλυκοζίδιο από αυτά είναι το στεβιοζίδιο το οποίο έχει 250-300 φορές περισσότερη γλυκαντική δύναμη από τη ζάχαρη.
Η στέβια είναι ποώδες και πολυετές φυτό, που μπορεί να ζήσει 5-6 χρόνια . Η γλυκαντική ουσία της των φύλλων χρησιμοποιείται: στα διάφορα ροφήματα, σε ποτά, σε χυμούς, σε μπισκότα, και γενικότερα στα προϊόντα της ζαχαροπλαστικής κ.λπ.
Χρησιμοποιείται από τους διαβητικούς, αλλά και σαν ουσία βελτίωσης της γεύσης και της πέψης των τροφών κ.λπ.
Πέραν όμως αυτών των χρήσεων, έχει και ευρεία φαρμακευτική χρήση επειδή προκαλεί βελτίωση της καρδιοαγγειακής και εντερικής λειτουργίας, είναι ευεργετική στον έλεγχο της υπέρτασης, ενώ επιδρά θετικά εναντίον χρόνιων μολύνσεων κ.λπ. Το κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 300€ το στρέμμα.
Σαν γλυκαντική ουσία οι τιμές της στέβιας είναι κατά 25% ανώτερες από τη ζάχαρη ενώ είναι στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες συνθετικές γλυκαντικές ουσίες.
Οι αποδόσεις της σε ξηρά φύλλα το πρώτο έτος είναι 150 κιλά και τα επόμενα δύο έτη φθάνουν τα 350-500 κιλά το έτος, με 3-4 συγκομιδές ανά έτος. Μπορεί να δώσει ένα εισόδημα 600-1.000 ευρώ το στρέμμα.
Εύκολη προσαρμογή και κέρδη από τη ροδιά
Η ροδιά είναι ένα δέντρο που προσαρμόζεται πάρα πολύ καλά στο μεσογειακό κλίμα.
Μπορεί να αξιοποιήσει διάφορα εδάφη τα οποία έχουν καλή στράγγιση αλλά και να χρησιμοποιήσει για την άρδευση της υφάλμυρα νερά.
Η καλλιέργεια της ροδιάς έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στις περιοχές που ευδοκιμεί η ελιά. Η ροδιά ευδοκιμεί σε περιοχές με μακρύ, θερμό και ξηρό καλοκαίρι.
Τα τελευταία χρόνια απέκτησε πολύ μεγάλη φήμη ο χυμός της, τόσο για την υπέροχη γεύση του όσο κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε πολύτιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες.
Ο καρπός της ροδιάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες, Α, Β, C και σε ανόργανα στοιχεία: φωσφόρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, πυρίτιο, νάτριο, θείο, ψευδάργυρο. Η περιεκτικότητα των καρπών σε λιπίδια ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία, αλλά και την περιεκτικότητά τους σε έλαιο.
Από τα λιπαρά οξέα που περιέχει το έλαιο της ροδιάς, το πιο επικρατέστερο είναι το λινολε?κό οξύ και το μονο-ακόρεστο ολεϊκό.
Τα ρόδια έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές ασθένειες, θεωρούνται επίσης ότι έχουν αντικαρκινική δράση, προστατευτική δράση εναντίον της Alzheimer, επουλωτικές ιδιότητες σε πληγές στο δέρμα, εναντίον του έλκους, της αρθρίτιδας και διαφόρων μικροβίων κ.λπ.
Πέραν των καρπών του μπορεί να βρει κανείς σήμερα στην αγορά χυμούς του ροδιού ή σε μείγματα διαφόρων χυμών ή το συμπύκνωμα του χυμού αλλά και πολλά άλλα προϊόντα, όπως είναι, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, επιδόρπια, ένα γνωστό σιρόπι (γρεναδίνη) αλλά και ένα άλλο σιρόπι που ονομάζεται «μελάσα του ροδιού». Επίσης βρίσκονται στο εμπόριο αποξηραμένοι σπόροι ροδιού (ολόκληροι ή σε σκόνη) οι οποίοι χρησιμοποιούνται πολύ στην κουζίνα των Ινδιών. Τέλος, υπάρχουν και διάφορα άλλα προϊόντα, όπως ξίδι από ρόδι, σάλτσες ροδιού κ.λπ.
Ενα φυτό σε ώριμη ηλικία παράγει περίπου 100 εμπορεύσιμους καρπούς, το δε επίπεδο της μεγίστης παραγωγής διαρκεί 20-30 χρόνια. Η συγκομιδή γίνεται σε 2-5 χέρια κατά τη διάρκεια μίας καλλιεργητικής περιόδου. Συνήθως ένα δέντρο ροδιάς σε ώριμη ηλικία, αποδίδει 40-50 κιλά ανά δέντρο, ενώ ανά στρέμμα η απόδοση είναι 2-3 τόνοι.
Η καλλιέργεια αυτή μπορεί να δώσει ένα καθαρό εισόδημα 1.000-1.200 ευρώ το στρέμμα.
Εισόδημα 1.800-2.500 ευρώ από το γκότζι μπέρι
Το γκότζι μπέρι είναι ένας θάμνος που φθάνει σε ύψος 2,5-3 μέτρα και σχηματίζει εύκαμπτους και κρεμάμενους βραχίονες. Ο τόπος καταγωγής του θεωρούνταν ότι είναι η Κίνα, όμως νεότερες εργασίες έδειξαν ότι ίσως να κατάγεται από τη λεκάνη της μεσογείου.
Το γκότζι μπέρι είναι φυτό που προτιμά τις εύκρατες και ηλιόλουστες περιοχές και τα αλκαλικά και με καλή στράγγιση εδάφη. Μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές που επικρατούν θερμοκρασίες μέχρι τους -22οC, ενώ μπορεί να ζημιωθεί από τους παγετούς ανοίξεως όταν οι βλαστοί είναι ακόμη τρυφεροί. Το εύρος των θερμοκρασιών στο οποίο μπορεί να επιβιώσει είναι μεγάλο. Αντέχει από -20οC μέχρι +40οC. Προτιμάει μέρη με ηλιοφάνεια τις περισσότερες ώρες της ημέρας, ή τουλάχιστον εκείνα που υπάρχει μερική σκίαση. Η πρώτη μικρή παραγωγή του αρχίζει από τον πρώτο χρόνο ενώ μπαίνει σε πλήρη παραγωγή από τον τρίτο με τέταρτο χρόνο. Καρποφορεί από τα τέλη Ιουλίου, ανάλογα με την ποικιλία, σταδιακά μέχρι τέλη Αυγούστου ή και αργότερα. Πρέπει να συγκομίζεται την περίοδο αυτή 1-2 φορές την εβδομάδα,
Οι καρποί του έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Επίσης θεωρούνται σαν καρποί που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, κλπ. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται από τους Θιβετιανούς στην παραδοσιακή ιατρική για αντιμετώπιση προβλημάτων του συκωτιού, της όρασης, του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος. Νεότερες έρευνες επιβεβαίωσαν τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού αυτού επειδή έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες, μεταλλικά ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και άλλες φαρμακευτικές ουσίες. Το κόστος εγκατάστασης ενός στρέμματος φθάνει τα 800-900 ευρώ, ενώ όταν βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή, με μία παραγωγή γύρω στα 800-1.000 κιλά το στρέμμα, δίνει ένα καθαρό εισόδημα 1.800-2.500 ευρώ το στρέμμα.
Αρώνια: Προσιτό το κόστος εγκατάστασης
Η αρώνια είναι ένα φυτό που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική, που έχει εισαχθεί στην Ευρώπη.
Η καλλιέργειά του έχει αναπτυχθεί στην Ανατολική Ευρώπη και κυρίως στην πρώην Σοβιετική Ενωση, λόγω των σημαντικών θρεπτικών και φαρμακευτικών ιδιοτήτων της.
Η αρώνια είναι ένας θάμνος που φθάνει το ύψος των 1,5-2m. Το φύλλωμα της αρώνιας είναι σκούρο πράσινο, ενώ γίνεται κόκκινο το φθινόπωρο πριν πέσει.
Η αρώνια πρακτικά μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών. Το έδαφος θα πρέπει να στραγγίζει επειδή η αρώνια έχει ευαισθησία στην περίσσεια του νερού. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, όπως αμμώδη, αργιλώδη, ή σε πλούσια οργανικά εδάφη, υγρά ή ξηρά.
Οι καρποί της αρώνιας είναι μεταξύ των πλέον πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε βιταμίνη C.
Η αρώνια περιέχει υψηλές ποσότητες ανθοκυανών και φλαβονοειδών. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, επειδή συμβάλλει στην κανονική διαπερατότητα και ελαστικότητα των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης εναντίον του διαβήτη, διαφόρων νοσημάτων των νεφρών, ρευματισμών, αλλεργιών, ηπατίτιδας κ.λπ.
Το κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 700-800 ευρώ το στρέμμα ενώ έχει μια απόδοση σε πλήρη ανάπτυξη 800-1.000 κιλά το στρέμμα.
Στην Ελλάδα η αρώνια είναι μία καλλιέργεια που μπορεί να αναπτυχθεί και να δώσει καθαρό εισόδημα που να φθάνει τις 1.500-1.800 ευρώ το στρέμμα, υπολογίζοντας μία μέση παραγωγή 3-5 κιλών ανά φυτό μετά το 4-5 έτος και μία μέση τιμή 3-4 ευρώ το κιλό.
Σμέουρο: Πωλείται έως και 8€ το κιλό
Το σμέουρο είναι πολυετές φυτό του οποίου το υπέργειο σύστημα έχει διετή διάρκεια. Ο καρπός του μπορεί να έχει λευκό, κίτρινο, κόκκινο, ή μαύρο χρώμα.
Τα σμέουρα ταξινομούνται σε μονόφορα και σε δίφορα ή φθινοπωρινά σμέουρα.
Η υποστύλωση στο σμέουρο είναι αναγκαία επειδή έχει ανάγκη από καλό αερισμό και για να ευκολυνθεί η συγκομιδή των καρπών. Το σμέουρο πρέπει να αρδεύεται τακτικά.
Η καλλιέργεια του σμέουρου είναι μία καλλιέργεια που διαρκεί τουλάχιστον 10 χρόνια. Η πρώτη συγκομιδή ξεκινά το δεύτερο με τρίτο χρόνο. Η μέση απόδοση είναι 800-1.000 κιλά ανά στρέμμα. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια και είναι σταδιακή. Πέρα από τους καρπούς συγκομίζονται και τα φύλλα του σμέουρου που αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται σαν αφέψημα. Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, ανόργανων αλάτων ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες σε πηκτίνες, ενώ έχει μόνο περίπου 70 θερμίδες και η περιεκτικότητα του σε νάτριο είναι χαμηλή.
Στη Γαλλία η μέση τιμή πωλήσεως του σμέουρου έχει από 5,5-8 ευρώ το κιλό. Λαμβάνοντας υπόψη μια μέση παραγωγή γύρω στα 800 κιλά το στρέμμα, η καλλιέργεια αυτή μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα της τάξης των 2.000-2.500 ευρώ το στρέμμα.
http://www.ethnos.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου