Έχετε παρατηρήσει σε πόσα βιογραφικά απαιτείται εκτός της εκπαιδευτικής μας κατάρτισης και της προϋπηρεσίας μας, να επισυνάπτεται και η φωτογραφία μας; Σε τι βαθμό τελικά επηρεάζει η εμφάνιση μας μια συνέντευξη για δουλειά;
Εν έτη 2013, η φυλετική διάκριση παραμένει αντικείμενο μελέτης και συγκεκριμένα αναλύεται τι πιθανότητες έχει μια εμφανίσιμη γυναίκα να προσληφθεί στην ίδια θέση έναντι ενός άντρα με τα ίδια επαγγελματικά προσόντα.
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι εμφανίσιμες και εκλυστικές γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να προαχθούν επαγγελματικά, όμως δύο πρόσφατες ισραηλινές μελέτες του Ben-Gurion University και του Ariel University δίνουν άλλα στοιχεία. Εξετάζοντας το τι συμβαίνει όταν απαιτείται η φωτογραφία του υποψηφίου στο βιογραφικό του, απέστειλαν δοκιμαστικά 2.500 εικονικά βοιγραφικά, με και χωρίς φωτογραφία για κάθε υποψήφια θέση εργασίας.
Για τους άντρες τα αποτελέσμα των ερευνών ήταν αναμενόμενα. Οι εμφανίσιμοι άντρες που έχουν συμπεριλάβει τη φωτογραφία τους στο βιογραφικό τους, προτιμώνται έναντι των υπολοίπων. Ωστόσο για τις γυναίκες κάτι τέτοιο είναι αντιδιαμετρικά αντίθετο. Μια εμφανίσιμη γυναίκα θα πρέπει να στείλει κατά μέσο όρο 11 βιογραφικά προκειμένου να την καλέσουν για συνέντευξη. Το ταμπού ότι οι ωραίες γυναίκες είναι χαζές γυναίκες παραμένει και τα αίτια εντοπίζονται στα τμήματα ανθώπινου δυναμικού των εταιριών.
Τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού τείνουν να στελεχώνεται κυρίως από γυναίκες. Πράγματι, στην ισραηλινή μελέτη, το 93% εκείνων που είναι επιφορτισμένοι με την επιλογή για το ποιον να καλέσουν για μια συνέντευξη ήταν γυναίκες. Η κοινότυπη, όσο εντυπωσιακό και αν ακούγεται, γυναικεία ζήλια, είναι η αιτία απόρριψης των ελκυστικών γυναικών από τις θέσεις εργασίας.
Οι ερευνητές μετά τα συμπεράσματά τους δεν διστάζουν να προτείνουν στις εταιρείες την υιοθέτηση του βέλγικου μοντέλου που έχει εδραιωθεί για τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με το οποίο δεν απαιτείται καν το όνομα του υποψηφίου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου