Σε 20 προγράμματα- εκ των οποίων τα 13 ήδη υλοποιούνται -προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ με 350.000 ωφελούμενους- εστιάζεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων που παρουσιάστηκε χτες με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.
Τα επτά νέα προγράμματα απευθύνονται σε νέους κάτω των 29 ετών, έχουν προϋπολογισμό 390 εκατ. ευρώ και θα ωφελήσουν συνολικά 63.000 άνεργους νέους. Βασικός στόχος του «σχεδίου δράσης» της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της ανεργίας των νέων, η οποία έφτασε το 56,6% τον προηγούμενο Οκτώβριο, δίνοντας στη χώρα μας μια θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά.
Το μεγαλύτερο από τα προγράμματα αφορά την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών (το πρόγραμμα θα αρχίσει το πρώτο τρίμηνο του 2013). Ωφελούμενοι θα είναι άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ /ΤΕΙ έως 29 ετών και άνεργοι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας & μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως 29 ετών, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους κατά προτεραιότητα το αργότερο 36 μήνες πριν από την υποβολή αίτησής τους στο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων μέσω χορήγησης voucher για:
-κατάρτιση έως 100 ώρες (οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες) σε συνδυασμό με καθοδήγηση / εκπαιδευτικό mentoring,
-πρακτική άσκηση / εργασιακή εμπειρία πέντε μηνών,
-επιχορήγηση των επιχειρήσεων που θα μετατρέψουν την πρακτική άσκηση σε σύμβαση εργασίας, με κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για ένα έτος.
Το πρόγραμμα αυτό παρέχει
Α) στους νέους επίδομα κατάρτισης 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, αμοιβή 460 ευρώ για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης (για αποφοίτους AEI/TEI), αμοιβή 400 ευρώ για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης (για αποφοίτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), ιατροφαρμακευτική κάλυψη και επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη έναντι κινδύνου, ατυχήματος κ.λπ. για όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης,
Β) κάλυψη εργοδοτικών εισφορών για ένα έτος, για τις επιχειρήσεις που θα μετατρέψουν την πρακτική άσκηση σε σύμβαση εργασίας.
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται κατά προτεραιότητα σε αγροδιατροφικό τομέα, τουρισμό - πολιτισμό, νέες τεχνολογίες, ενέργεια (παραγωγή ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας), ναυτιλία, υπηρεσίες υγείας - κοινωνικής φροντίδας. Επιπλέον, για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δε θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, ενώ αναλαμβάνει τη δέσμευση να μην απολύσει προσωπικό καθ' όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής πρακτικής.
Επίσης στο σχέδιο περιλαμβάνονται προγράμματα επιδότησης της νεανικής επιχειρηματικότητας, στοχευμένα σε καινοτόμους κλάδους, στην αγροτική παραγωγή και στην υποβοήθηση των νέων που επιλέγουν επιστροφή στην ύπαιθρο, στο χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Στους νέους που θα επιλέξουν την επιχειρηματικότητα προσφέρεται για πρώτη φορά σειρά σημαντικών υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως: Οργανωτική τεχνογνωσία, συμβουλευτική για επιχειρηματικά πλάνα και δικτύωση στο εξωτερικό κ.λπ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου