Με νέο τρόπο θα καθορίζεται πλέον ο κατώτερος μισθός την επόμενη χρονιά, ενώ καταργείται το επίδομα γάμου για όσους αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Οι αλλαγές στον κατώτερο μισθό θα τεθούν σε ισχύ τον Απρίλιο. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν όσοι αμείβονται με τον κατώτερο μισθό και δικαιούνται σήμερα επίδομα γάμου.
Το επίδομα δεν διασώζεται από την 1η Απριλίου, κάτι που συνεπάγεται μείωση του μισθού κατά 10%. Αλλαγές και στο «μέτωπο» των κλαδικών συμβάσεων, οι οποίες λήγουν αυτόματα στις 14 Φεβρουαρίου, εφόσον έχουν υπογραφεί το 2011. Μετά τη λήξη της μετενέργειας -και εφόσον δεν υπογραφεί νέα κλαδική- οι μισθοί θα καθορίζονται με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις (και θα μπορούν να πέσουν ακόμα και στα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης)
Ειδικότερα:
1. Οι αλλαγές στον τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού:
O κατώτερος μισθός από την 1η Απριλίου θα καθορίζεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από κοινωνικό διάλογο. Για τον καθορισμό θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά παράγοντες, όπως είναι η πορεία της οικονομίας και της ανεργίας.
Σημειώνεται πως ο κατώτερος μισθός καθοριζόταν από τους κοινωνικούς εταίρους, ύστερα από διαβούλευση των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ. Τον Φεβρουάριο υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση και μειώθηκε κατά 22% (για τους νέους η μείωση είναι 32%), με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 586 ευρώ.
2. Τι θα ισχύει για τις τριετίες
Οι τριετίες διασώζονται, αλλά παραμένουν «παγωμένες» μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Για παράδειγμα, μισθωτός που αμείβεται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και έχει από 6 έως 9 έτη προϋπηρεσίας δικαιούται 703,3 ευρώ (586 ο κατώτερος μισθός συν 117,22 ευρώ επίδομα τριετιών).
3. Τι ισχύει για το επίδομα γάμου στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας;
Από τον Απρίλιο το επίδομα γάμου χάνεται, με αποτέλεσμα μείωση του κατώτερου μισθού κατά 10%. Σημειώνεται πως όσοι εργοδότες δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων από τον Νοέμβριο -οπότε και ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος- έχουν τη δυνατότητα να μην καταβάλουν το επίδομα. Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «δύνανται να συνεχίσουν την καταβολή του».
4. Τι προβλέπεται για τις κλαδικές συμβάσεις, που αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύ;
Όσες συμβάσεις είχαν συμπληρώσει 24μηνη διάρκεια μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2012 και η ισχύς τους υπερβαίνει την 14η Φεβρουαρίου 2013 λήγουν αυτόματα τη συγκεκριμένη ημερομηνία (ακόμα και αν είχαν μεγαλύτερη διάρκεια). Στη συνέχεια οι όροι των συμβάσεων παραμένουν σε ισχύ για ένα τρίμηνο (η λεγόμενη μετενέργεια).
Σε περίπτωση που στο διάστημα αυτό δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση διασώζονται μόνο ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα. Σε περίπτωση που στο ενδιάμεσο υπογραφούν επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις, οι μισθοί μπορούν να μειωθούν μέχρι τα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
5. Ποιο είναι το κατώτερο όριο στο οποίο μπορεί να υποχωρήσουν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.
Οι μισθοί μπορούν να πέσουν μέχρι τα 586 ευρώ τον μήνα για τους πλήρως απασχολουμένους. Όπως ήδη αναφέρθηκε, στο ποσό αυτό προστίθενται οι τριετίες. Για τους νέους κάτω των 25 ετών ο κατώτερος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ. Το κατώτερο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες χωρίς προϋπηρεσία ορίζεται στα 26,18 ευρώ. Για τους νέους κάτω των 25 ετών διαμορφώνεται στα 22,83 ευρώ.
6. Τι προβλέπεται για τα θεσμικά (άδειες), που καθορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Διατηρούνται και δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Αυτό ισχύει τόσο για τους επιχειρηματίες που είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων όσο και για όσους δεν είναι μέλη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου