Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed apasxolhsh@gmail.com

15 Χρήσιμες συμβουλές για ένα σωστό βιογραφικό

Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012



Απλό άσπρο χαρτί σε μέγεθος Α4 είναι το ιδανικό μέγεθος βιογραφικού.
Καλό είναι να χρησιμοποιείται μια συνηθισμένη γραμματοσειρά από τον υποψήφιο, και όχι κάτι πολύ παράξενο ή ασυνήθιστο που χτυπάει άσχημα στο μάτι.


Εννοείται πως το βιογραφικό πρέπει να είναι σε ηλεκτρονική μορφή, και δευτερευόντως τυπωμένο, σε περισσότερα αντίτυπα, που μπορεί να χρειαστούν.
Καλός είναι ένας τελευταίος έλεγχος –κυρίως ορθογραφίας- πριν το τελικό τύπωμα.
Είναι προτιμότερο να στέλνετε με mail το βιογραφικό σας παρά με fax. Δείχνει ότι έχετε καλή γνώση της τεχνολογίας, και είναι πιο ευανάγνωστο στο μάτι του μέσου εργοδότη. Μια καλή λύση είναι και η αποστολή με ταχυδρομείο, καθώς είναι πιο επίσημο.

Χρησιμοποιείτε μια αξιοπρεπή διεύθυνση mail, και όχι μια διεύθυνση του τύπου [email protected]. Διαφορετικά δε θα κάνετε ποτέ τον εργοδότη να σας προσέξει, αλλά αντίθετα, να σας απορρίψει σχετικά γρήγορα.
Καλό είναι το βιογραφικό σας να συνοδεύεται από ένα μίνι γράμμα-επιστολή στην οποία θα αναφέρετε το κίνητρό σας για τη συγκεκριμένη θέση. Είναι αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν σε αντίστοιχες αιτήσεις «lettre de motivation», και το οποίο μπορεί πραγματικά να δώσει άλλη ώθηση στο βιογραφικό σας και να το κάνει να ξεχωρίσει.
Δε γράφουμε ψέματα. Σίγουρα ένα βιογραφικό είναι πιο «καλλωπισμένο» σε σχέση με την πραγματικότητα, όμως προτιμάμε να λέμε την αλήθεια, από το να λέμε ψέματα που δύσκολα αποδεικνύονται. Μην προσποιείστε κάτι που δεν είστε.
Καλό θα ήταν το μέγεθος του βιογραφικού να είναι κατά μέσο όρο περίπου 2 με 3 σελίδες. Περισσότερο από 2-3 σελίδες κουράζει τον αναγνώστη, και λιγότερο θεωρείται φτωχό.


Καλό  είναι να αποφεύγεται η επισύναψη φωτογραφιών, εκτός κι αν το απαιτεί ρητά η αγγελία ή η φύση της εργασίας.
Όσον αφορά το περιεχόμενο, καλό είναι να μην ψεύδεστε για τα προσόντα σας –όπως αναφέραμε παραπάνω- αλλά από την άλλη πλευρά καλό είναι να αναφέρετε με λεπτομέρεια όλα όσα έχετε κάνει στη ζωή σας, και αφορούν γενικότερη παιδεία –π.χ. η γνώση κάποιου μουσικού οργάνου, ή η συμμετοχή σε κάποιο σύλλογο ή οργάνωση- αλλά φυσικά και καθετί που μπορεί να δείξει ότι διαθέτετε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Δώστε σημασία και τονίστε με την ίδια βαρύτητα τόσο τις θεωρητικές σας –πιστοποιημένες- γνώσεις, όσο και την πρακτική σας εμπειρία-χωρίς μεγάλα χρονικά κενά. 


Φροντίστε να στείλετε το βιογραφικό σας μια, δύο  ή και τρεις φορές αν χρειαστεί, εφόσον σας ενδιαφέρει πολύ η συγκεκριμένη θέση. Δείχνει επιμονή και ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη θέση, και είναι ένα θετικό στοιχείο στα μάτια του εργοδότη. Μάλιστα, μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς, για να επιβεβαιώσετε αν παραδόθηκε το mail σας στη διεύθυνση που θέλατε.


Αποφύγετε κάθε είδους συντομογραφία που μπορεί να παρεξηγηθεί ή να παρερμηνευθεί.
Στείλτε βιογραφικό ακόμη και σε θέσεις για τις οποίες δεν υπάρχει ζήτηση, εφόσον όμως σας ενδιαφέρει πολύ. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα αδειάσει μια θέση, και πότε μπορεί να φανεί χρήσιμο το βιογραφικό σας.
Είναι δεδομένο πως στο βιογραφικό σας αναγράφετε όλα τα στοιχεία επικοινωνίας σας, πολύ απλά με τη λογική ότι αν ενδιαφέρει τον εργοδότη σας, αυτός θα μπορεί και να σας εντοπίσει

Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δε νομίζω πως ένα email τύπου [email protected] θα επηρεάσει αρνητικά το βιογραφικό. Περνάει απαρατήρητο, σαν να διαβάζεις ένα απλό νούμερο τηλεφώνου. Το μόνο που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά σε αυτήν την περίπτωση είναι εάν κάποιος έχει κάποιο παρατσούκλι ή έστω κάτι περίεργο.

Επίσης δεν διευκρινίζετε σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί κάποιος να στείλει ένα βιογραφικό 2-3 φορές για μία θέση που τον ενδιαφέρει. Πχ το να στείλει κάποιος τρεις φορές ένα βιογραφικό σε μία βδομάδα το θεωρώ υπερβολή και κατά την γνώμη μου περισσότερο αρνητικά θα επηρεάσει τον εργοδότη παρά θετικά. Το να πάρεις ένα τηλέφωνο να ρωτήσεις αν παραδόθηκε κλπ.. συμφωνώ.